Studie onderzoek

Wenst u deel te nemen aan de studie naar Alopecia?
Vul dan onderstaande vragenlijst in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

1. DOEL VAN DE STUDIE:

U heeft haarverlies of kaalheid die niet met een ziekte geassocieerd is. Men heeft u daarom gevraagd om deel te nemen aan een studie waarbij informatie verzameld wordt rond een behandeling met ‘lipofilling’ van kale zones.

‘Lipofilling’ is een techniek waarbij uw eigen vetcellen worden geïnjecteerd onder de verlittekende huid. Dit vet wordt bekomen door liposuctie (vetwegzuiging) van de buik, de flanken en/of de bovenbenen. Men vermoedt dat sommige vetcellen (een soort stamcellen van het vet) stoffen produceren – hormonen en andere – die de ingroei van bloedvaten stimuleren, zodat zij en de omgevende weefsels (in dit geval de huid) een betere bloedvoorziening krijgen.

Lipofilling is een techniek die reeds jaren wordt toegepast op onze dienst, maar voor andere redenen (opvullen van contourdefecten, behandelen van andere littekens). Het is een veilige en gekende techniek. Recent werden ook op onze dienst enkele patiënten met brandwondenlittekens met ‘lipofilling’ behandeld, met veelbelovende resultaten.
Deze techniek is echter arbeidsintensief, en resultaten zijn nog niet strikt wetenschappelijk aangetoond. Met andere woorden, we weten niet of er echt een effect zal zijn op de haargroei, maar afgaande op eerdere wetenschap, is er een kans.

Indien een duidelijke verbetering vastgesteld wordt, kan de volledige alopecie-zone behandeld worden.

2. BESCHRIJVING VAN DE STUDIE:

Er wordt een zone van ongeveer 16 cm2 (vier op vier centimeter) behandeld onder lokale verdoving, die samen met u gekozen wordt. Dit deel zal behandeld worden met de lipofilling-techniek om te testen wat de invloed ervan is op uw haargroei. We vergelijken deze zone met een tweede zone van 16cm2, die ook vellushaartjes (heel fijne haartjes, uit haarfollikel die niet meer actief is) bevat, deze zone zal met gewoon serum (zoutoplossing, niet prikkelend) ingespoten worden ter controle, dus niet met vetweefselstamcellen of lipofillingtechniek. Tijdens deze ingreep wordt onder lokale verdoving een beperkte liposuctie (100cc vet) van de buik of de dijen gedaan, naargelang waar het meest vetweefsel aanwezig is.

Dit vet wordt verwerkt en gereinigd en daarna onder de afgesproken zone geïnjecteerd. Een kleine fractie wordt onderzocht in het labo, om te zien hoeveel stamcellen er aanwezig zijn, zodat we kunnen correleren met de eventuele haargroei. Deze stamcellen worden verder niet bijgehouden of voor iets anders gebruikt. Wij zien U terug op normale follow-up na 1, 3, 6 maanden.

3. WAT WORDT VERWACHT VAN DE DEELNEMER?

Voor het welslagen van de studie, is het uitermate belangrijk dat u volledig meewerkt met de onderzoeker/arts en dat u zijn/haar instructies nauwlettend opvolgt.
Als deelnemer mag u niet zwanger zijn en/of ook niet overgevoelig zijn aan het lokaal anestheticum xylocaïne.