Ontschminker overbodig

OMG Dermatopigmentatie in Het Laatste Nieuws!

Check ons artikel over permanente make-up in het Nina magazine (HLN)!
https://www.hln.be/nina/style/iedereen-een-facetattoo-beauty-expert-sociale-media-hebben-de-deur-wagenwijd-opengegooid-voor-permanente-make-up~a0805a78/

De nieuwe lichting permanente make-up

Permanente make-up, dat zijn toch twee gitzwarte potloodstreepjes als wenkbrauwen? Of een groenig lijntje net onder de wimperrand, dat de illusie wekt dat je al sinds sinds maart niet meer geslapen hebt (wat in tijden van corona zomaar even zou kunnen)? Wel, nee. Enfin, toch niet meer.

“Zeg mam, ik ga dan volgende week een face tattoo laten zetten, hé.” We schrijven een zondagochtend in 2018. Ik was uitgenodigd voor een brunch bij mijn ouders en moederlief – die in de veronderstelling verkeerde dat mijn puberperiode toch al een kleine 15 jaar achter de rug was – verslikte zich terstond in haar latte macchiato. Ik kon het haar onmogelijk kwalijk nemen. Vermoedelijk zag ze haar eerstgeboren dochter in gedachten al thuiskomen met 56 sterretjes op haar gezicht. Al bleek het uiteindelijk best mee te vallen, want het werden slechts twee vakkundig geplaatste wenkbrauwen. Voor wie er nu net als mijn liefste moeder van overtuigd is dat er tot het einde der tijden twee donkere, immer verbaasde boogjes boven mijn ogen prijken: integendeel. Permanente make-up – PMU voor de vrienden – is al lang niet meer de zware, getatoeëerde make-up van vroeger. Hoewel ik mezelf uit zelfbehoud nooit in hetzelfde rijtje zal plaatsen als Megan Fox, Jennifer Lopez en Rihanna hebben we wel één ding gemeen: getatoeëerde wenkbrauwen. En geen kat die het ziet. Permanente make-up is de laatste jaren dan ook in sneltempo veranderd, vertelt Karen Sarasin, verpleegkundige van opleiding en experte in permanente make-up en medische pigmentatie.

CECI N’EST PAS UN TATTOO

Het grootste verschil is de invalshoek. “Vroeger werd PMU veeleer vanuit de tatoeage-optiek benaderd: de pigmenten worden diep in de huid aangebracht zodat je voor de rest van je leven een mooie tekening hebt. Maar de huid van het lichaam is dikker dan die van het gelaat. Daar is het net belangrijk dat we zo oppervlakkig mogelijk blijven. Enerzijds om het trauma aan de huid te beperken, anderzijds omdat het beter is dat de kleur na een paar jaar zachtjes vervaagt, dan dat ze goed blijft zitten maar lelijk wordt.” Dat leidde tot nieuwe technieken. Karen Sarasin: “Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die op de oude manier werken, maar gelukkig is dat een minderheid. De grootste innovatie zijn de naalden. In plaats van de typische tatoeagenaalden gebruiken we nu accapunctuurnaalden: die zijn veel minder scherp en eerder kogelvormig. Daardoor brengen we minder schade toe aan de huid en is de behandeling veel minder ingrijpend. Ook de pigmenten zijn veranderd. Vroeger werkten we voor wenkbrauwen bijvoorbeeld met een mengeling van rood, zwart en geel. Wanneer je die in de juiste verhouding combineert, krijg je bruin. Het probleem? Zwarte en gele kleurmoleculen vervagen een stuk sneller dan rood, waardoor die laatste het langst in de huid bleef zitten. Daar zit je dan na een paar jaar, met zalmroze wenkbrauwen (lacht). Tegenwoordig werken we echter met kleur in één molecule. Het pigment valt dus niet in aparte compartimenten uit elkaar, maar zal gelijkmatig op zijn geheel vervagen.”

EÉN VOOR ALLEN, EN ALLEN VOOR PMU

De technieken zijn veranderd, en daarmee het cliënteel. Waar het getatoeëerde lijntje vroeger vooral iets was voor de buurvrouw op leeftijd, wordt het publiek steeds diverser. Populair is nog een understatement, lacht Karen Sarasin. “We zien een enorme stijging, zowel qua klanten als schoonheidsspecialisten die graag een opleiding willen volgen. Veel heeft te maken met social media, vermoedt ze. Steeds meer celebrities – zoals de enorm invloedrijke Kardashians – vertellen openlijk wat ze hebben laten doen, wat de deur op een kier heeft gezet. Maar sociale media heeft ze gewoon wagenwijd opengegooid. “Door social media ligt er een enorme druk op uiterlijk vertoon. Iedereen gebruikt filters: die leggen een wazig laagje over je foto waardoor poriën en pukkeltjes verdwijnen, en geven daarnaast vollere lippen, donkerdere wimpers en perfecte wenkbrauwen. Bovendien zorgt onze selfiecultuur dat iedereen er altijd top wil uitzien. Het is dus niet zo gek dat onze klanten steeds jonger worden. Zo krijgen we zelfs meisjes van 18 jaar over de vloer, die het hele jaar gespaard hebben voor een nieuw stel wenkbrauwen of lippen.” PMU is ook lang niet meer die zwaar opgemaakte look van vroeger, voegt ze daaraan toe. “Het is minder de bedoeling om make-up te vervangen, eerder om er naturel en fris uit te zien. Ook op de dagen dat je je niet per se zo voelt.” Dat kunnen mijn wenkbrauwen en ik alleen maar beamen. En ja, zélfs mijn mama als ze eerlijk is.

ZONDER RISICO?

De technieken zijn steeds zachter en minder ingrijpend. Wil dat dan zeggen dat PMU vandaag de dag zonder risico is. Niet helemaal, nuanceert Karen Sarasin. “Als het in slechte omstandigheden gezet wordt, zijn er risico’s zoals bacteriële huidinfecties, tetanus en virale infecties. Je werkt immers nog altijd met naalden en brengt vreemd materiaal in het lichaam. Daarom dat wettelijk gezien alleen tattooeurs en schoonheidsspecialistes PMU mogen aanbieden. Bovendien moet je als schoonheisspecialiste een specifieke cursus gevolgd hebben over hygiëne, virussen en bacteriën. Op zich is dat goed, maar het probleem is dat schoonheidsspecialiste niet langer een erkend beroep is. Er is wettelijk gezien geen beroepskennis meer vereist, wat wil zeggen dat iedereen die opleiding rond de hygiëneregels gevolgd heeft, permanente make-up mag gaan aanbrengen. Ook als je daarvoor in de grootkeuken van Ikea werkte. Doe dus altijd je research voor je een afspraak maakt: check social media, lees reviews. En weet: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.”

DIT ZIJN DE NIEUWSTE TECHNIEKEN

Powder brows (+- 300 euro)

Karen Sarasin: “Vroeger was er microblading, een techniek waarbij er minuscule wenkbrauwhaartjes getekend worden voor een hyperrealistisch resultaat. Tegenwoordig is de nieuwe hype powderbrows: die geven een heel mooie en realistische vulling. Een zachter effect maar nog steeds erg natuurlijk.”

Infra-liner (+- 150 euro)

Karen Sarasin: “Deze liner wordt precies op de wimperrand gezet, en geeft onmiddellijk het effect van een donkere wimperlijn. Het valt niet op, maar je ogen zijn geaccentueerd en het lijkt meteen alsof je vollere wimpers hebt.”

Lipcontour (+- 400 euro)

Karen Sarasin: “Naarmate we ouder worden neemt niet alleen het volume van de lippen af, maar ook de kleur. Door weer kleur in de huid te zetten ogen de lippen weer mooi vol, zonder dat je per se met fillers moet werken.”

BB Glow (+- 150 euro)

Karen Sarasin: “De nieuwste hype is BB glow, een soort van semi-permanente foundation waarbij huidskleurige pigmenten in de huid worden gebracht. Of zo luidt het praatje toch. Vanuit een medische achtergrond kan dit echter niet: het pigment kan onmogelijk diep genoeg worden aangebracht, waardoor je gewoon wat kleur in het rond wrijft zonder dat het zal blijven zitten.”

Micro-haarpigmentatie (+- 400 euro)

Karen Sarasin: “Mannen die kaal worden of vrouwen met dun haar kunnen voor micro-haarpigmentatie gaan. Met een superfijn naaldje worden minuscule stipjes gezet. Daardoor lijkt het alsof er een haartje komt groeien en oogt het haar voller.”

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart