Goed doel: Cleft Lip Surgery

Goed doel: Cleft Lip Surgery

Goed doel: Cleft Lip Surgery

30/01/2017

Cleft Lip Surgery

Tijdens mijn opleiding en werk als verpleegkundige heb ik heel vaak het lief en vooral leed van mensen gezien. In eerste instantie ben je een verpleegkundige om anderen te helpen. Dit wil ik blijven doen door het steunen en actief deelnemen aan goede doelen zoals Cleft Lip Surgery. Wat mij altijd al heel nauw aan het hart gelegen heeft zijn de kindjes met een open gehemelte of “cleft lip” ook wel Schisis genaamd.

Onze Belgische en Nederlandse artsen gaan jaarlijks met een volledig team naar Myanmar en Kenia om daar honderden kindjes te opereren. Dit heeft niet enkel een positief esthetisch belang maar nog belangrijker is functionaliteit en sociale integratie. Dankzij het werk van onze artsen kunnen deze kindjes weer normaal functioneren en zal dit hun toekomst perspectieven aanzienlijk verbeteren.

Een deel van mijn werk bestaat ook uit reconstructie met name de lippen terug in symmetrie brengen. Dankzij onze nieuwe techniek en SPMU Pigmenten kunnen we de lip op een heel natuurlijke manier reconstrueren. Zo gaat het werk van de Chirurg en verpleegkundige hand in hand. Het doel is om zowel esthetisch als functioneel een meerwaarde te bieden.

Waarom een operatie?

Het doel van een operatie aan een cleft lip is om het normale uiterlijk en de normale werking van de bovenlip te herstellen. Een operatie wordt meestal aanbevolen na een levensduur van drie tot vier maanden. In de meeste gevallen wordt het weefsel in het gebied rond de spleet opnieuw gerangschikt om de opening te sluiten. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het losmaken en verplaatsen van de lipspier om de cirkelvormige spier rond de mond opnieuw te creëren.

De lip kan in één stap of in twee procedures worden hersteld, afhankelijk van factoren zoals de breedte en omvang van de spleet. De chirurg kan proberen de neus wat extra steun te geven. Reconstructie van de neus wordt meestal bereikt op het moment van een gespleten lipherstel.

 

Organisaties: